Natuurinclusief bouwen biedt unieke kansen voor kwaliteit van onderwijshuisvesting

Natuurinclusieve onderwijshuisvesting is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en medewerkers, helpt bij klimaatadaptatie en versterkt de biodiversiteit. Maar misschien nog wel belangrijker: voor de ontwikkeling van kinderen blijkt die natuurinclusieve omgeving een contextrijke leeromgeving te bieden met positief effect concentratie, sociale omgang, creativiteit en leerprestaties. Maar wat is een natuurinclusieve onderwijsomgeving precies? En welke aspecten zijn daarin belangrijk? Domein Onderwijs van Collectief Natuurinclusief inventariseerde dit in samenwerking met Aveco de Bondt en kennispartners.

Op veel terreinen van de bouw speelt natuurinclusiviteit een groeiende rol. Natuurinclusief bouwen is in veel sectoren in ontwikkeling en er is steeds meer kennis beschikbaar hierover. Waar andere sectoren ervaring opdoen, is de kennis nog niet altijd beschikbaar om scholen natuurinclusief te bouwen en renoveren. Met een analyse van bestaande kennis en tools, werkt de werkgroep ‘Natuurinclusieve onderwijsomgevingen’ van domein Onderwijs naar een complete handleiding voor de ontwikkeling van natuurinclusieve onderwijshuisvesting.

Houvast voor een natuurinclusieve schoolomgeving ontbreekt

Wat is een natuurinclusieve onderwijsomgeving precies? Welke aspecten zijn daarin belangrijk? En welke tools zijn er al beschikbaar? Over die vragen buigt de werkgroep ‘Natuurinclusieve onderwijsomgevingen’ van het Collectief Natuurinclusief zich. Werkgroepvoorzitter Vincent van der Veen vertelt er meer over.

“Het kwaliteitskader onderwijshuisvesting vormt voor gemeenten en schoolbesturen de basis bij nieuwbouw en renovatie. Dit kader geeft sturing aan waar kwalitatieve onderwijshuisvesting aan moet voldoen. Vanuit de werkgroep willen we onderzoeken hoe we vanuit een natuurinclusief perspectief het kwaliteitskader kunnen aanvullen met natuurinclusieve en ecologische bepalingen. Op deze manier kunnen we onderwijsomgevingen stimuleren die ten goede komen aan de ontwikkeling van kinderen.”

Welke kennis en instrumenten bestaan er al?

“We willen de kansen die de natuur leraren en leerlingen biedt, benutten in de praktijk van onderwijshuisvesting. Het is belangrijk om iedereen die zich daarmee bezighoudt goede inspiratie en aanknopingspunten te geven. Samen met het domein Bouw van Collectief Natuurinclusief en kennispartners maakte Aveco de Bondt een eerste analyse van tien concrete tools die al beschikbaar zijn. Bij welke aspecten van de bouw van een natuurinclusieve schoolomgeving kunnen deze tools ook helpen? Dat staat in het rapport, dat zich richt op de schil van het gebouw, de buitenruimte en de afbakening van de kavel.”

De tools op de juiste manier inzetten

De inventarisatie van Aveco de Bondt biedt een goede start voor de werkgroep Natuurinclusieve onderwijsomgevingen, vertelt Vincent: “Dit jaar gaan we verder aan de slag met een handleiding voor scholen en gemeenten. Daarin nemen we de geanalyseerde tools mee. Uiteindelijk bieden we professionals die verantwoordelijk zijn voor onderwijshuisvesting een compleet document, waarin staat hoe ze deze tools in het proces kunnen inzetten. Met deze informatie willen we hen helpen om zich in te zetten voor de ontwikkeling van meer groenblauwe, natuurinclusieve schoolpleinen en onderwijscampussen.”

Lees het rapport via onderstaande button.

Volgende
Volgende

Onderwijsinspectie: behoefte aan onderwijs met balans tussen hoofd, hart en handen