Natuurinclusieve voorbeelden

ANWB onderzoek

De ruimte voor recreatie staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren (april 2023) blijkt dat de groene ruimte per inwoner sinds 1900 met 80% is verminderd. Deze situatie zal in de toekomst nijpender worden als gevolg van de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Agrotoerisme

Agrotoerisme is in opkomst en de behoefte bij de consument aan authentiek, gezond en ambachtelijk geproduceerd eten biedt kansen als het gaat om lokale en regionale streekproducten. Naast een extra inkomen voor agrariërs biedt het ook kansen voor korte(re) ketens, betere verbinding tussen boer en bewoner, groei van het bewustzijn ten aanzien van de herkomst van ons voedsel en een hernieuwde beleving van en waardering voor het platteland en de natuur.

Routekaart Verduurzaming Sport

Dit betreft een samenwerkingsverband van NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, Mulier, het Platform Ondernemende Sportaanbieders, BSNC, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Men gaat komend jaar aan de slag met 5 living labs in 5 gemeenten met 5 sportcomplexen om met diverse actoren invulling te geven aan Natuurinclusiviteit.

Benieuwd welke natuurinclusieve initiatieven er nog meer zijn in Nederland? Via onze inspiratiekaart zie je allerlei goede voorbeelden, die bijdragen aan een biodiverser Nederland. Staat jouw initiatief er nog niet bij? Via de button rechtsboven op de kaart is het mogelijk om een initiatief in te dienen.

Bekijk de inspiratiekaart

De Groene Stelling

De Groene Stelling is een initiatief om vanuit boeren, natuurbeheerders, bewoners en maatschappelijke partijen te werken aan een groen, toegankelijk, toekomstbestendig en productief landschap in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In een gebied van maar liefst 25.000 hectare wordt ingezet op gezond voedsel uit een prachtig, biodivers en toegankelijk landschap, dichtbij de stad. Meer ruimte voor natuur, recreatie en klimaatadaptatie en meer gezond voedsel direct van de boer naar de consument.

Park van de Toekomst

Het Vakantiepark van de toekomst is een initiatief van Vitale Vakantieparken op de Veluwe. Het zorgt voor ondersteuning in de verduurzaming van bestaande parken ten behoeve van een toekomstbestendige vrijetijdssector op de Veluwe. Natuurinclusiviteit is hiervan een substantieel onderdeel.

Groen Groeit Mee

De vraag naar ruimte in de Provincie Utrecht is groot en de hoeveelheid groen per inwoner staat onder druk. Terwijl groen van grote waarde is als het gaat om klimaatadaptatie, biodiversiteit en het geluk en de gezondheid van inwoners. Groen Groeit Mee is de ambitie om recreatief groen, water en landschap mee te laten groeien met het stijgende aantal woningen in de provincie Utrecht. In het samenwerkingsprogramma Groen Groeit Mee werken veertig partijen samen aan meer en beter groen: groen (inclusief water) dat bekender is, diverser en makkelijk toegankelijk.

Natuurinclusief Ondernemen

Voor ondernemers in de recreatiesector heeft IVN de training ‘Natuurinclusief Ondernemen’ ontwikkeld. Aan de hand van concrete tips leren ondernemers hoe je de binnen- en/of buitenruimte van het bedrijf kan vergroenen en hoe je zorgt voor een meer kwalitatieve natuurbeleving. Deelnemers gaan naar huis met een concreet plan van aanpak. In aanvulling hierop is, vanuit een samenwerking tussen IVN en Green Key, een aparte module “Natuurinclusief Ondernemen” ontwikkeld in aanvulling op de huidige Green Key certificering.

Nationaal Park Stad

De beweging “National Park Cities” geeft een leidraad aan gemeenten om hun gebied groener en biodiverser te maken middels burgerparticipatie en lokale initiatieven. Iedereen kan erbij betrokken zijn en kan helpen een verschil te maken om het stadsleven voor zowel de natuur als de mensen te versterken. Een Nationaal Park Stad verbindt een brede groep stakeholders, zoals overheidsinstanties, stadsplanners, lokale gemeenschappen, bedrijven, natuurbeschermingsorganisaties en andere relevante partijen, om meer natuur in de stad te realiseren.

Boeren.Natuurlijk!

Boeren.Natuurlijk is een initiatief van MVO Nederland en dient als landelijk collectief dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. De aangesloten partijen hebben binnen het collectief een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw en helpen de boeren door middel van een routekaart de transitie te maken.

Soil Heroes Foundation

Soil Heroes Foundation bouwt aan praktische kennis over natuurinclusieve landbouw voor boeren en ketenpartners. Het fonds zet zich in het bijzonder in voor de relatie tussen bodemgezondheid en voedingswaarde.

Foto: Soil Heroes Foundation

NIOO-KNAW

Het gebouw is al 12 jaar oud maar was destijds enorm innovatief op het gebied van energie, cradle-to-cradle en natuurinclusiviteit. Samen met de aard van de gebruikers van het gebouw is er flink gemonitord en kan het nu echt gezien worden als een icoonproject. Het gebouw bevat verschillende typen groene daken, vleermuisvoorzieningen en passende groene buitenruimte voor de omgeving.

Foto: NIOO-KNAW

Windpark Krammer

Met inzet van ontwikkelende partijen zijn de NIEWHOL-maatregelen zoals detectie- en stilstandvoorzieningen hier ingezet, in combinatie met een projectgebonden fonds voor natuurversterking rondom het project.

Lizard Lane

‘Lizard Lane’ is een heidecorridor bij hoogspanningsverbinding Soesterberg, waar meerdere grondeigenaren hebben samengewerkt om biodiversiteit, brandveiligheid en populatieversterking te vergroten.

Foto: Utrechts Landschap

Prins Hendrik Dijk op Texel

De Prins Hendrikzanddijk draagt bij aan het herstel en de versterking van de natuurwaarden in de Waddenzee. Dit is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met projectpartners en heeft geleid tot een integrale, duurzame oplossing met breed draagvlak en financiering (inclusief subsidies).

Aardpeer

Aardpeer startte begin 2021 met een eerste uitgifte van de ‘Samen voor Grond’ obligatie waarbij publiek en privaat in belegd wordt. Met dit kapitaal kunnen akkerbouwers of veehouders de omslag maken naar een duurzaam bedrijfsmodel.

Groene GGZ

Met het initiatief ‘Groene GGZ’ bouwen Nature For Health en IVN Natuureducatie als initiatiefnemers samen met achttien GGZ instellingen uit heel Nederland aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg. Onderdeel van het Partnerschap zijn de Nederlandse GGZ, de Buitenpsychologen, zorgverzekeraar CZ en VU-Amsterdam. De achttien GGZ instellingen, de Groene Voorlopers, hebben samen meer dan 30.000 medewerkers, behandelen meer dan 300.000 cliënten en hebben gezamenlijk meer dan een tot anderhalf nationaal park aan terreinen.

Natuur op recept

Natuur op Recept is een initiatief om professionals in zorg en welzijn te stimuleren om hun patiënten en cliënten vaker te adviseren om de natuur op te zoeken. Dit kan op allerlei manieren, van het simpele advies om regelmatig te wandelen in de natuur tot een meer gerichte verwijzing naar natuurgerichte interventies, zoals groepswandelingen, of vrijwilligerswerk in buurttuinen. De gedachte achter het initiatief is dat contact met natuur een laagdrempelige en aantrekkelijke manier is om een gezonde leefstijl te ondersteunen.

Future Dikes

Hoe ziet de dijk van de toekomst eruit? In opdracht van Waterschap Rivierenland onderzoekt het innovatieproject Future Dikes hoe een bloemrijke grasbekleding van een dijk helpt om ze biodivers én erosiebestendig te maken. Onze Nederlandse dijken vormen namelijk een bijzonder netwerk aan o.a. graslanden en verbinden verschillende ecosystemen, waar een tal van planten en diersoorten onder vallen. Dankzij dit onderzoek worden niet alleen de dijken versterkt, maar vindt er ook herstel van de biodiversiteit plaats.

Project van Zee tot Zweth

Het project zet in op een aaneengesloten park en groenblauwe dooradering tussen Den Haag en het Westland, met ruimte voor klimaatadaptatie, natuur, recreatie en sport. Diverse kleinere gebieden worden doorontwikkeld tot een aaneengesloten gebied aan de rand van de stad, met een meerwaarde voor de natuur en bewoners van Den Haag en Westland. Het icoonproject sluit aan op het programma Nationaal Park Hollandse Duinen en het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG) waarin diverse partners samenwerken. Betrokken partijen zijn Dunea, gemeente Den Haag, Nationaal Park Hollandse Duinen, provincie Zuid-Holland en regionale partners