Landbouw

De natuur heeft samen met landbouw de toekomst. 2050 is dichtbij, dus het is tijd voor een vruchtbaar, regeneratief, natuurinclusief toekomstperspectief. Domein Landbouw heeft een duidelijk streven. Wij willen de beweging richting natuurinclusiviteit in de landbouw binnen alle sectoren en bedrijfstypes vergroten.

Onze visie

In 2050 versterken landbouw en natuur elkaar. Het Nederlandse landschap, gekenmerkt door tenminste 10% groenblauwe dooradering, wat voor ruim de helft uit grond voor de landbouw bestaat, is tegen die tijd meer dan groen. Overal zijn heggen, hagen, bomen, poelen, beken, sloten met natuurvriendelijke oevers en andere landschapselementen grenzend aan kruidenrijke graslanden, akkers met vruchtbare gezonde bodems en natuurinclusief ingerichte erven te vinden. De gewassen, het vee en de producten zijn gezond, sterk en weerbaar. Er worden nieuwe teelten, teelttechnieken, productiemethodes, innovaties en initiatieven toegepast die boeren in staat stellen om gezond en financieel veerkrachtig te ondernemen, samen met de natuur.

Waarom?

  • De financiële situatie van boeren en de ecologische druk heeft laten zien laten zien dat het huidige landbouwsysteem eindig is, en we gezamenlijk op zoek moeten naar een nieuw perspectief. Met een collectieve inzet zorgen we dat de in 2050 de biodiversiteit en weerbaarheid van de omgeving waarin boeren opereren, aanzienlijk verbeterd en hersteld is. Ook is de Nederlandse water- en luchtkwaliteit uitstekend en de vruchtbaarheid en conditie van de bodem optimaal. Tel dit bij elkaar op, en de belevingswaarde van ons platteland is vergroot en draagt wezenlijk bij aan de brede welvaart.

  • Natuurinclusief en gezond voedsel moet voor iedereen in 2050 bereikbaar zijn - zowel arm als rijk. De land- en tuinbouwsector kan aan deze impactvolle transitie bijdragen door natuurinclusieve principes toe te passen, treffend bij elke subsector binnen de land- en tuinbouw. Transitiepaden die aansluiten bij de praktijk worden gezamenlijk en op basis van keuze- en ondernemersvrijheid ontwikkeld.

  • Niet alleen de boeren, maar ook andere stakeholder in en om de landbouwsector hebben we nodig in de transitie naar een natuurinclusief landbouw domein. Veeartsen, loonwerkers, ketenpartners/-partijen, erfbetreders, onderwijs en de brede samenleving met daarin de andere domeinen dienen door intensieve samenwerking bij te dragen aan de brede welvaart en (her)waardering van ons natuur inclusieve land.

  • Op dit moment is er behoefte aan kennis. Alleen met praktische kennis en bijbehorende voordelen voor boeren, kunnen we de Nederlandse landbouw natuurinclusief maken. Praktische kennis dient te worden ontwikkeld via praktijk platforms en -netwerken in samenwerking met kennisinstellingen, overheden en ketenpartners, en toegankelijk en toepasbaar aangeboden aan alle agrarische ondernemers. Daarbij passen de diverse erfbetreders natuurinclusieve maatregelen en principes toe, en faciliteren boeren om een natuurinclusieve bedrijfsvoering te implementeren.

Onze aanpak

Met 2050 in het verschiet, is het tijd om aan de slag te gaan met ons streven: een vruchtbare, regeneratieve en natuurinclusieve toekomst. Onze aanpak voor de komende jaren lees je hier.


Kennisinfrastructuur

Het doorzetten van bestaande en opzetten van aanvullende regionale en praktische kennisinfrastructuur voor natuurinclusieve landbouw

    • Doorzetten van bestaande, en opzetten van aanvullende regionale platforms en voorzien van financiële continuïteit;

    • Doorzetten van bestaande, en opzetten van aanvullende praktijknetwerken, en voorzien van financiële continuïteit;

    • Kwartiermakers voor platforms, praktijknetwerken en landelijke kennisuitwisseling;

    • Mobiliseren, financieren en in stelling brengen van financieel onafhankelijke adviseurs t.b.v. natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Financiering

Het stimuleren en ontwikkelen van de bekostiging en financiering van natuurinclusieve boerenbedrijven

    • Ontwikkelen van routekaarten voor diverse type agrarische bedrijven;

    • Agenderen van financiering en uitvoering van Aanvalsplan Landschap;

    • Agenderen van financiering en uitvoering van Aanvalsplan Grutto;

    • Verbinden van pilots en aanjagen van kennisontwikkeling voor het vergroten van de markt voor ecosysteemdiensten;

    • Stimuleringsprogramma’s voor afzet van natuurinclusieve producten en diensten, door programma’s te financieren die hier aan bijdragen;

    • Opzetten van finance labs voor de ontwikkeling van financieringsproducten en -strategieën voor natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Icoonprojecten

 

Boeren.Natuurlijk!

Boeren.Natuurlijk is een initiatief van MVO Nederland en dient als landelijk collectief dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. De aangesloten partijen hebben binnen het collectief een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw en helpen de boeren door middel van een routekaart de transitie te maken.

 

Soil Heroes Foundation

Soil Heroes Foundation bouwt aan praktische kennis over natuurinclusieve landbouw voor boeren en ketenpartners. Het fonds zet zich in het bijzonder in voor de relatie tussen bodemgezondheid en voedingswaarde.

Foto: Soil Heroes Foundation

“Natuurinclusief en gezond voedsel is in 2050 bereikbaar voor iedereen - zowel arm als rijk”

Het team

  • Gert-Jan te Gronde

    DOMEINLEIDER

  • Herman Pieter Prangsma

    DOMEINTREKKER

  • Anne Marit Popma

    DOMEINTREKKER

Kom in contact met dit domein

Heb jij vragen of zoek je verbinding als het gaat om natuurinclusiviteit en landbouw? Neem dan contact op met onze domeintrekker Herman Pieter.

h.prangsma@agendanatuurinclusief.nl

 Meer domeinen

Ontdek het laatste nieuws