Samen zetten we grote stappen…
We doen dit niet alleen! Er gebeurt ongelofelijk veel moois om de natuur te helpen en de biodiversiteit te verbeteren. Laat je inspireren door al die geweldige publieke en private organisaties die samen met ons werken aan natuurherstel en natuurinclusiviteit. Samen zetten we grote stappen en creëren we een nieuw perspectief.
Inspirerende organisaties en projecten
-
Deltaplan Biodiversiteit
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een beweging waarin natuurorganisaties, boeren, burgers, kennisinstellingen, overheden en bedrijven intensief samenwerken aan het ombuigen van biodiversiteitsverlies naar herstel, om zo een systeemverandering te realiseren.
-
Groene Cirkels
Vanuit zeven Groene Cirkels werkt dit initiatief aan grote transitiethema’s zoals stikstof, CO2-uitstoot, voedsel, biodiversiteit, gezondheid, klimaatadaptatie, energietransitie en de circulaire economie.
-
Ministerie van LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. Voor de huidige en toekomstige generaties. Het ministerie werkt aan gezonde natuur binnen natuurgebieden, op het platteland en in grote wateren, maar juist ook in steden.
-
IVN Natuureducatie
IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. Ze laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.
-
Levend Landschap
Binnen dit programma kijkt overheid samen met lokale partners naar wat er per gebied nodig is voor een toekomstbestendig levend landschap met sterke natuur, schoon water en een schone lucht.
-
Vogelbescherming
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen ze bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.
-
Natuur & Milieu
Natuur & Milieu is de milieuorganisatie die werkt aan oplossingen voor klimaat- en natuurproblemen in Nederland. Zij brengen veranderingen teweeg in elke hoek van onze samenleving: in overheidsbeleid, in het bedrijfsleven en in het gedrag van mensen. Dat doen ze door samen te werken met vele betrokken partners.
-
Jonge Klimaatbeweging
De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waarin jongeren meepraten over hun eigen toekomst en goed zorgen voor de aarde niet meer dan logisch is. Door in gesprek te gaan met politici en campagnes te voeren proberen ze klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.
-
De Vlinderstichting
Kennis, draagvlak en mensen zijn de belangrijkste pijlers van het werk van De Vlinderstichting. Het uiteindelijke doel: meer vlinders dan nu, zowel in natuurgebieden als bij iedereen in de tuin.
-
Nest Natuurinclusief
Bouwprojecten en gebiedsontwikkeling bieden veel mogelijkheden om impact te maken op de leefomgeving van mensen en de biodiversiteit. Natuurinclusief bouwen is hierbij een belangrijke bouwsteen. Nest Natuurinclusief helpt om ‘natuurinclusief’ concreet te maken voor een projectgebied of de hele gemeente.
-
Nature for Health
De stichting Nature For Health (NFH), opgericht in 2013, heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van het leven en de leefomgeving door het verbinden van gezondheid en natuur. Ze helpen het “natuurlijk medicijn” meer in te zetten voor onze gezondheid. In de gezondheidszorg, in wijken, in natuurgebieden en parken. Ze helpen ook om daarvoor iets terug te doen voor de natuur.
-
MVO Nederland
MVO Nederland gelooft in een economie die aangepast is aan de grenzen van de natuur en maatschappij. Voor een duurzame economie moet het huidige systeem op de schop. MVO stimuleert en ondersteunt bedrijven om hieraan bij te dragen. Daarnaast sporen zij de overheid aan om duurzaam ondernemen de standaard te maken.
-
Eco-schools Nederland
Eco-Schools is een programma voor scholen die met leerlingen werk maken van duurzaam denken en doen. Met hoofd, hart en handen zetten zij stappen om duurzaamheid een vaste plek in de school te geven. Leerlingen worden uitgenodigd om in actie te komen en ervaren welke bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzame samenleving.
-
VNG
Het doel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is om de krachten van gemeenten te bundelen en gezamenlijk op te treden in het belang van de lokale overheid en haar inwoners. Dit doen zij door invloed uit te oefenen op landelijk niveau en de maatschappelijke opgaven centraal te stellen.
-
Alliantie Schooltuinen
De Alliantie Schooltuinen zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. De schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.
-
IPO
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) behartigt de belangen van de twaalf provincies in Den Haag en Brussel. Het IPO zet zich in voor een regionaal sterke economie, is agendabepalend op maatschappelijke opgaven en maakt zich sterk voor een goed openbaar bestuur.
-
IPAN
Voor de uitvoering van en besluitvorming voor de publieke bijdrage aan de Agenda Natuurinclusief wordt interbestuurlijk en interdepartementaal samengewerkt. Het Interbestuurlijk Platform Agenda Natuurinclusief (IPAN) reflecteert en acteert op de bijdrage van de overheidslagen in de transitie naar een natuurinclusieve samenleving.