Bedrijventerreinen

Wij zien grote kansen voor natuurinclusief als onderdeel van een duurzaam, economisch rendabel, toekomstbestendig en aantrekkelijke werkomgeving. Natuurinclusiviteit heeft grote aantoonbare meerwaarde voor bedrijventerreinen. Denk aan economische baten, gezondere werkomgeving en verminderen van onveilige situaties, zoals hittestress en wateroverlast. Toch gaat de ontwikkeling naar natuurinclusiviteit op bedrijventerreinen vaak nog niet vanzelf. Er is nog veel nodig om het huidige beeld van hoe een bedrijventerrein er uit ziet en wat daar kan te veranderen naar een natuurinclusief beeld. De opgave ligt niet zozeer in de technieken en ontwerpen, maar in het transformeren van de huidige markten en systemen om het makkelijker te maken voor de partijen om in actie te komen. Het domein Bedrijventerreinen versnelt de benodigde transities met bewustzijn, kennisdeling, beleid, regelgeving en financiering. Zo zetten we kennis en ervaring in voor concrete en uitvoerbare acties.

Onze visie

In 2050 is natuurinclusiviteit een stevige pijler op bedrijventerreinen in Nederland. Economische vitaliteit, duurzaamheid en aantrekkelijkheid staan hier in logische verbinding met een fijne werk- en leefomgeving. We gaan aan de slag met de kansen voor kleine en grote bedrijven om bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgaven. Daar starten wij vandaag al mee. 

Waarom?

  • Kostenbatenanalyses voor natuurinclusieve bedrijventerreinen laten zien dat vergroenen positief uitkomt en economische meerwaarde heeft. Denk bijvoorbeeld aan een hogere vastgoed waarde. Desondanks is het vastleggen van baten complex. Dit komt door de lange terugverdientijd, ongelijke verdeling in kosten- en batendragers en omdat niet alle baten direct in geld uit te drukken zijn. Denk aan het verminderen van klimaatschade, verbeteren van de biodiversiteit, beperken van geluidsoverlast en afvangen van fijnstof. Daarom zijn aangepaste financieringsstromen nodig om baten en terugverdientijd in geld uit te drukken. Wij volgen de onderzoeken en ervaringen en delen deze met ons netwerk. 

  • Bijna 1 op de 3 werkenden in Nederland is werkzaam op een bedrijventerrein. Daarnaast worden bedrijventerreinen dagelijks bezocht door veel mensen, van ondernemers en medewerkers tot klanten en leveranciers. Toch zijn bedrijventerreinen zelden een prettige en gezonde omgeving. De meeste bedrijventerreinen zijn vooral grijs en versteend. Dat maakt ze ongezond en kwetsbaarder zijn voor de (toename van) extreem weer. Zo blijkt dat 87% van het totale oppervlakte aan bedrijventerreinen wateroverlast heeft bij hevige regen (bui van 70mm in één uur) en kan de gevoelstemperatuur in 2050 oplopen tot 41 °C in de zomer. Reden genoeg om bedrijventerreinen te vergroenen en natuurinclusiever te maken en zo bedrijfsrisico’s te verlagen. Dat zorgt voor een aantrekkelijke, prettige en vooral ook veilige, gezondere en koelere omgeving. Wij werken eraan om dit verhaal te vertellen.  

  • Bedrijventerreinen zijn historisch ontworpen met een focus op monofunctionele productie en efficiëntie. In het landschap kunnen bedrijventerreinen een belangrijke functie krijgen als groenblauwe verbinding tussen de kern en het buitengebied. Hierbij altijd met het oog op de functie van een bedrijventerrein: werken. Wij gaan aan de slag om deze verbindingen op functionele wijze te versterken. 

Onze aanpak

Met communicatie, kennisdeling, en aanvullend onderzoek bouwen we aan sterke samenwerkingen en bieden we praktische handvatten. Daarmee versnellen we natuurinclusief als onderdeel van een duurzaam, economisch rendabel, toekomstbestendig en aantrekkelijke werkomgeving. Onderstaande de acties die we daarvoor inzetten. 

Kennisontwikkelingen kennisdoorwerking

We onderzoeken, delen en ontwikkelen kennis om de mogelijkheden en voordelen van natuurinclusiviteit op bedrijventerreinen te verbeteren.  

    • Doorontwikkeling van 'Het Verhaal': Samen met ondernemers, ecologen en intermediairs scherpen we onze boodschap aan en ontwikkelen we concrete handelingsperspectieven voor natuurinclusieve bedrijventerreinen. Deze verhalen en acties zetten we zelf in en we moedigen andere aan om ze ook te gebruiken. 

    • Onderzoek en kennisdoorwerking: We brengen in kaart welke drijfveren en uitdagingen ondernemers, beleidsmakers en intermediairs ervaren en vertalen deze inzichten naar praktische hulpmiddelen en strategieën. We vullen kennishiaten en we gaan in gesprek om praktijkervaringen op te halen en te verwerken in onderzoeken en instrumenten. Dit doen wij samen met ons warme netwerk, waaronder ook de Fontys Hogeschool en de HAS hogeschool. 

    • Verzamelen en delen van praktijkvoorbeelden: In samenwerking met ons warme netwerk, waaronder Werklandschappen van de Toekomst, Samen Klimaatbestendig, PVB  en  Beweegvriendelijke Werklandschappen delen we succesvolle vergroeningstrajecten en effectieve aanpakken ter inspiratie. 

    • Juridische kaders en regelgeving: We brengen bestaande wet- en regelgeving verder in beeld, signaleren knelpunten en werken aan strategieën om belemmeringen voor natuurinclusiviteit te verminderen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor eisen aan natuurinclusiviteit in aanbestedingen.  

    • Praktische hulpmiddelen en ondersteuning: We ontwikkelen een geactualiseerde 'Top 10 Natuurinclusieve Maatregelen', organiseren excursies en werksessies, en bieden ondernemers toegang tot een toolbox en innovatiedatabase. 

Netwerk

Om natuurinclusiviteit op bedrijventerreinen te versnellen, richten we ons op het complexe netwerk van betrokken partijen, waaronder ondernemers, vastgoedeigenaren, adviseurs, bouwers en lokale overheden. We streven ernaar om deze partijen meer met elkaar te verbinden. Dit doen we onder andere door samen te werken met bestaande programma's en initiatieven zoals Samen Klimaatbestendig, Werklandschappen van de Toekomst en Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB).

    • Uitbreiding en activering van het warme netwerk: We versterken samenwerkingen binnen en buiten het Collectief, onder andere met de financiële sector, verzekeraars en ondernemers, om natuurinclusiviteit breed te op te pakken. 

    • Organiseren van netwerkbijeenkomsten en werksessies: Tijdens relevante evenementen en op eigen evenementen, zoals  het NiM brengen we partijen samen om kennis en ervaringen te delen. 

    • Inzetten van de stakeholdermap: We actualiseren en benutten de stakeholdermap om inzicht te geven in rollen en kansen voor samenwerkingen. 

    • Verkiezing van het meest natuurinclusieve bedrijventerrein: We belonen succesvolle initiatieven en brengen inspirerende voorbeelden onder de aandacht. 

Handvatten

Om de belemmeringen voor natuurinclusiviteit op bedrijventerreinen aan te pakken, richten we ons op het bieden van praktische handvatten en inspiratie. Vaak wordt groen nog gezien als een kostenpost in plaats van een investering in een gezondere en aantrekkelijkere werkomgeving.  

    • Praktische tools voor uitvoering: We ontwikkelen en actualiseren een draaiboek voor 'Heggen voor Hekken' en een 'Top 10 Natuurinclusieve Maatregelen' met focus op biodiversiteit, klimaat en gezondheid. 

    • Toegang tot kennis en hulpmiddelen: We ondersteunen bedrijven met een toolbox en innovatiedatabase, zodat zij aan de slag kunnen met natuurinclusieve maatregelen. Ook gaan we aan de slag met acties voor aanplanten van heggen. 

    • Delen van praktijkvoorbeelden en aanpakken: We verspreiden succesvolle voorbeelden en handboeken via onze website, persoonlijke contacten, nieuwsbrief, bijeenkomsten en het gezamenlijke jaarevent. 

    • Inspiratie en kennisdeling via evenementen: We organiseren en ondersteunen inspirerende sessies, zoals de Outdoor Office Day, om partijen zoals bedrijven en beleidsmakers in beweging te krijgen. 

Icoonprojecten

 

Ecomunitypark Oosterwolde

Ecomunitypark in Oosterwolde (Friesland) is het eerste natuurinclusieve bedrijventerrein in Nederland. Het concept van het Ecomunitypark berust op vier pijlers: natuur, regionale economie, kennisuitwisseling en kwaliteit van ruimte. Het maken en herstellen van kringlopen is hierin leidend. Dat geldt niet alleen in ecologisch opzicht, maar ook sociaal en economisch. De 17 hectare grond blijft voor minstens 50% uit natuur bestaan. Daarnaast zijn alle (gevestigde) ondernemers die zijn aangesloten bij het bedrijvenpark Ecomunitypark bezig met duurzaam ondernemen of verduurzaming.

 

A1 Bedrijvenpark Deventer

A1 Bedrijvenpark Deventer is één van de groenste bedrijvenparken van Nederland. Een plek waar duurzaamheid, circulariteit een natuurinclusiviteit voorop staan. Sinds het ontstaan draagt A1 Bedrijvenpark bij aan de Deventer doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn.

“Ons doel is om natuurinclusiviteit een vanzelfsprekend onderdeel te maken van toekomstbestendige bedrijventerreinen.”

Het team

Kom in contact met dit domein

Zo maken we natuurinclusiviteit op bedrijventerreinen niet alleen haalbaar, maar ook aantrekkelijk en vanzelfsprekend. Wil je aansluiten? Stuur ons een bericht via het contactformulier. Wij zijn een Collectief, dus iedereen is welkom om mee te doen.  

 Domeinen

Ontdek het laatste nieuws