Financiële sector

De financiële sector en natuur zijn met elkaar verbonden. Onze natuur zorgt voor talloze ecosysteemdiensten, en onze economische activiteiten zijn hiervan afhankelijk. Hiermee ook de banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars die deze economische activiteiten financieren. Wij zorgen dat geld de natuur ten goede komt, en dat betekent natuurinclusief handelen.

Onze visie

Ons uitgangspunt is dat de Nederlandse financiële sector in 2050 natuurinclusief handelt, want een natuurinclusieve financiële sector is essentieel om een natuurinclusieve samenleving te realiseren. Steeds meer financiële instellingen zijn zich bewust van de afhankelijkheid van alles wat ze financiëren en waarin ze investeren: de natuur, biodiversiteit, en ecosysteemdiensten. Dit inzicht moet de financiële sector gaan integreren en beprijzen in modellen, analyses, rapportages en besluitvorming. Zo kan zij richting geven aan noodzakelijke investeringen en financieringen die bijdragen aan een natuurinclusieve samenleving en stoppen met activiteiten die natuur schaden.

Onze aanpak

Om ervoor te zorgen dat de financiële sector volledig natuurinclusief handelt, zijn er verschillende acties in kaart gebracht. Deze worden zowel zelfstandig door het domein, als in samenwerking met andere domeinen opgepakt.


Financieren met voorwaarden

Het is onze ambitie dat de financiële sector zelf aan de slag gaat met natuurinclusiviteit. Dat kan op twee manieren. Ten eerste moeten we daarvoor de impact (en schade) van huidige investeringen in financiering op natuur en biodiversiteit in kaart brengen en verminderen. Daarnaast dienen we voorwaarden te stellen bij elke nieuwe financiering en/of investering op het gebied van natuurinclusiviteit.

    • In samenwerking met de andere domeinen wordt een handleiding natuurinclusief financieren en investeren opgesteld. Het doel is om criteria voor natuurinclusieve investeringen in kaart te brengen. De handleiding dient als een praktisch document voor de financiële sector;

    • Naar aanleiding van de geleerde lessen op basis van de handleiding, volgt een verdiepend onderzoek naar de mogelijkheden omtrent PPS constructies. Hierbij wordt ook gekeken naar de mondiale ervaring op het gebied van financiering van natuurinclusief. Het doel van deze actie is om bestaande en mogelijk nieuwe PPS constructies in kaart te brengen en te inventariseren hoe deze kunnen bijdragen aan de transitie naar een natuurinclusief Nederland.

Overheid als herverdeler

Bij de beweging naar een natuurinclusieve financiële sector heeft de overheid als taak de sector te ondersteunen met een heldere langetermijnvisie en te zorgen voor een gelijk speelveld. In die visie moeten duidelijke doelen, (wettelijke) kaders en tijdspaden worden ondergebracht. Ook gelijkgerichte publieke financiële stromen - in de vorm van onder andere belastingen, heffingen en subsidies - zijn essentieel om natuurinclusieve bedrijfsmodellen of projecten financierbaar te maken.

    • We voeren een verdiepend onderzoek naar de rol van de overheid als herverdeler van publieke financiële stromen om financiering van natuurinclusieve bedrijfsmodellen mogelijk te maken;

    • Ons domein wilt bijdragen aan de totstandkoming van een National Biodiversity Strategies and Action Plan (NBSAP) voor Nederland en zet zich in voor een commitment van de financiële sector hieraan.

Innovatieve verdienmodellen

De financiële sector kan een actieve rol spelen in het meedenken met innovaties, nieuwe verdienmodellen en het experimenteren met nieuwe vormen van financiering.

  • Wij helpen andere domeinen van Collectief Natuurinclusief door te fungeren als hulplijn. Wij willen zorgen dat domeinen die oplopen tegen knelpunten in relatie tot financiering een luisterend oor hebben en waar mogelijk geholpen worden met de ontwikkeling van een sluitende businesscase.

Icoonprojecten

 

Prins Hendrik Dijk op Texel

De Prins Hendrikzanddijk draagt bij aan het herstel en de versterking van de natuurwaarden in de Waddenzee. Dit is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met projectpartners en heeft geleid tot een integrale, duurzame oplossing met breed draagvlak en financiering (inclusief subsidies).

 

Aardpeer

Aardpeer startte begin 2021 met een eerste uitgifte van de ‘Samen voor Grond’ obligatie waarbij publiek en privaat in belegd wordt. Met dit kapitaal kunnen akkerbouwers of veehouders de omslag maken naar een duurzaam bedrijfsmodel.

“We moeten zorgen dat geld de natuur ten goede komt. Dat betekent natuurinclusief handelen.”

Het team

Kom in contact met dit domein

Heb jij vragen of zoek je verbinding als het gaat om natuurinclusiviteit en de financiële sector? Neem dan contact op met onze domeintrekker Jonne.

j.velthuis@agendanatuurinclusief.nl

 Meer domeinen

Ontdek het laatste nieuws