Natuurladder voor natuurinclusief bouwen
Hoe ga jij om met natuurinclusiviteit in je project? Bouwondernemingen Dura Vermeer en Heijmans ontwikkelden een poster ‘De Natuurladder’ voor in hun eigen bouwketen om collega’s tijdens de bouwfasen mee te nemen in natuurinclusief denken en doen.
Léon Dielen, adviseur water en klimaatadaptatie bij Dura Vermeer Infra, kondigt begin oktober enthousiast aan op LinkedIN: “Tadaaaa, we hebben n poster! ???? We hangen ‘m op in onze bouwketen, zodat iedere collega zich bewust wordt van de toegevoegde waarde van klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezond milieu. Want daar gaat de Natuurladder over. Door gedragsverandering en eigenaarschap zijn wij ervan overtuigd dat natuurinclusiviteit in onze projecten wordt geborgd. Uiteindelijk bereiken we hiermee een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier!”
Positieve reacties
Deze post leverde op LinkedIn veel positieve reacties op van mensen die een bredere toepassing zien dan alleen op de bouw:
Doede Boomsma – Omgevingsmanager at Alliantie Markermeerdijken/ HWBP/ Civitron: “Waar we Natuur vroeger opzij schoven voor sociaal-economische belangen, wordt op de trede van deze ladder 5 gekeken hoe je ene project idealiter binnen de bestaande natuur kan worden ingepast. Het draagt bij aan het bewustzijn dat de aarde ons draagt en niet onuitputtelijk kan worden belast. Ik zeg: Top gedaan door deze ladder te maken. Hij krijgt een warm plekje op mijn SSD-schijf voor toepassing in toekomstige tenders en projecten.”
Sieger Burger, Landscape Restoration | Regenerative Agriculture: “Ik zou nog een zesde stap willen bijdragen: Natuurversterkend: het project kan alleen slagen als je actief bijdraagt aan het herstellen en versterken van de natuur.”
Johannes Regelink, Transitiemaker | Boer | Organisatie-ecoloog: “Voor natuurinclusief boeren zou zoiets ook weleens een mooie manier kunnen zijn om bewustzijn te vergroten.”
Delen is het nieuwe hebben
De Natuurladder is ontwikkeld door Jan-Willem Burgmans en Léon Dielen van Dura Vermeer, maar ze zijn niet van plan om hem voor zichzelf te houden. Dielen: “Delen is het nieuwe hebben, dus hij is voor iedereen te gebruiken. We hebben er al presentaties over gehouden bij verschillende aannemers, maar ook voor RWS, NS en provincie Noord-Holland, en nog vele anderen. We werken nu aan een webapplicatie zodat iedereen ermee aan de slag kan, die is hopelijk eind dit jaar klaar.”
Meer info en contact
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Léon Dielen, l.dielen@duravermeer.nl.
Meer lezen over dit initiatief en de natuurinclusieve projecten van Dura Vermeer en Heijmans?