Lees het monitoringraamwerk voor natuurinclusief Nederland
Er zijn veel initiatieven die bijdragen aan de verbetering van natuur en het slim inzetten van natuurlijke oplossingen. Maar hoe weten we dat deze initiatieven ook impact maken? Met de doelen uit Agenda 2.0 als uitgangspunt is het rapport ‘Ontwerp Monitoringraamwerk’ ontwikkeld om daar inzicht in te krijgen. Deze is recent gepubliceerd en nu te lezen.
Het versterken van biodiversiteit en het integreren van natuur in onze dagelijkse omgeving is de kern van Agenda Natuurinclusief 2.0. Er wordt toegewerkt naar een natuurinclusieve samenleving in 2050. Een trein die al rijdt, maar hoe zorgen we dat we de voortgang goed in kaart brengen? Om daar antwoord op te geven is het monitoringraamwerk ontworpen.
Het belang en de totstandkoming van het monitoringraamwerk
Monitoring is een essentieel instrument om de voortgang, prestaties en resultaten van de transitie naar een natuurinclusieve samenleving systematisch te volgen. Het stelt Collectief Natuurinclusief in staat om impact te meten, bij te sturen waar nodig en te inspireren. Het monitoringraamwerk legt de basis voor herhaaldelijk meten en geeft daarmee inzicht in de richting en snelheid van natuurinclusiviteit, zowel binnen de domeinen als domeinoverstijgend.
Binnen Collectief Natuurinclusief heeft een consortium de handschoen opgepakt om deze monitoring vorm te geven, in nauwe samenwerking met Programmabureau Natuurinclusief: IUCN NL, MVO Nederland, Naturalis Biodiversity Center, RIVM en PBL. Gebaseerd op een analyse van reeds beschikbare databronnen en meettools, en in lijn met de doelen van Agenda 2.0, is dit raamwerk tot stand gekomen. Een participatief proces vormde de kern van deze ontwikkeling, waarbij domeintrekkers en natuurinclusieve partners zijn betrokken bij het ontwerpen van het monitoringraamwerk.
Wil je meer lezen over het monitoringraamwerk? Bekijk het hele artikel en het document ‘Ontwerp Monitoringraamwerk’ via onderstaande button.