Het kernteam domein Onderwijs zwaait af

De volgende fase in het domein Onderwijs binnen het Collectief Natuurinclusief breekt aan! Sinds de vaststelling van de Agenda Natuurinclusief 2.0 in november 2023 is hard gewerkt om een basis te leggen voor actieve samenwerking in het domein Onderwijs om aan de agenda uitvoering te geven. Tijdens het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO) op 30 mei presenteerde domeinleider Noelle Aarts de reacties van een grote diversiteit aan organisaties op de Agenda 2.0. Het gepresenteerde document laat zien dat we kunnen rekenen op brede steun en grote inzet voor de uitvoering van de agenda. Met deze mijlpaal sluiten we ook de kwartiermakersfase af. Dat betekent onder andere dat het werk voor de kerngroep erop zit. Zij bouwden het afgelopen jaar aan de vorming van ons domein, en hebben een grote rol gespeeld in de samenstelling van de Agenda Natuurinclusief 2.0.

Iets meer dan een half jaar geleden werd de Agenda Natuurinclusief 2.0 vastgesteld. Daarin staat voor elk van de 10 domeinen in het collectief op welke manier we de komende jaren werken naar een natuurinclusieve samenleving. De Agenda 2.0 voor domein Onderwijs is in samenwerking met de kerngroep samengesteld. De kerngroep bestond uit Katja van Dalen (NatuurlijkBegaafd), Paul Roncken (NatuurCollege), Merel Collenteur (’t Wylde Leren), Doreen Verbakel (Ministerie van LVVN), Vincent van der Veen (IVN Natuureducatie), Jos Eussen (OPEDUCA) en Jessica Winter (Provincie Overijssel). Hoe pakten ze het aan? En hoe gaan we nu verder? We blikken met Katja en Paul terug op de afgelopen periode.

Het onderwerp leeft in het onderwijs

Veel zelfstandigen en organisaties, van klein tot groot, houden zich al lange tijd bezig met het onderwerp. Katja en Paul merkten dit direct toen ze als kerngroep aan de slag gingen. Katja: “Er zijn zo veel individuen en organisaties die zich op een eigen manier inzetten. Als kernteam wilden we alle initiatieven bij elkaar brengen, zodat de kennis en inzet niet verloren gaat. De Agenda kwam voort uit input van veel verschillende mensen die zich vaak al lange tijd inzetten voor de verankering van de natuur in het onderwijs. Tijdens verschillende bijeenkomsten haalden we input op en we voerden veel gesprekken. Al deze input namen we mee in de Agenda 2.0 en de vijf actielijnen.”

Samenwerking in en tussen alle domeinen

De afsluiting van de kwartiermakersfase is tegelijkertijd een startschot voor de volgende fase. Daarin richten we ons op de samenwerking in 2024 tot 2026. In september starten de werkgroepen, ieder op een eigen actielijn van de Agenda 2.0. Paul: “Het is een heel ambitieus plan met veel acties en actielijnen. Dat brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk dat er genoeg draagkracht is én blijft.” Daaraan voegt Katja toe: “Ook de mensen uit het onderwijs, koplopers en jongeren moeten zich gehoord en gezien voelen. Dat is de verantwoordelijkheid van het Collectief. En het mooie is: door zelf als collectief te werken vanuit natuurlijke principes, zoals flexibiliteit, kunnen we zorgen dat iedereen mee kan doen.”

En hoe ziet de toekomst van het domein eruit? Paul: “De energie vanuit het werkveld is er, en die is ook nodig. Ik hoop ook van harte dat de samenwerking tussen alle domeinen veel wordt opgezocht de komende tijd. De Agenda en het Collectief moeten domeinoverstijgend zijn. Het zou zonde zijn als de sectoren en bijbehorende actielijnen geclusterd blijven. Juist de overstijgende inzichten zijn heel waardevol!”

Dank aan het kernteam!

We bedanken het kernteam voor het afgelopen jaar, voor jullie kritische vragen, jullie inzet en energie en het delen van jullie dromen, visies en acties voor natuurinclusief onderwijs. Het was een intensief en productief jaar dat heeft geresulteerd in een ambitieuze agenda waar we nu met jullie en vele anderen mee aan de slag gaan.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van waar het domein Onderwijs zich de komende tijd mee bezighoudt? Ga naar onze domeinpagina en schrijf je in voor de domeinnieuwsbrief. Wil je meedoen aan één van de werkgroepen of op een andere manier bijdragen? Neem dan contact op met domeintrekker Nienke. Stuur een mail naar n.martinus@agendanatuurinclusief.nl.

Vorige
Vorige

“Natuur op Recept” krijgt versnelling

Volgende
Volgende

Intensivering vergroeningsslag van GGZ terreinen ingezet