Zorgsectoren slaan handen ineen voor 'Groen voor Gezondheid'-impuls
Vandaag gaat het programma “Groen voor Gezondheid” van start. Dit initiatief, met de samenwerkingspartners de Nederlandse ggz, VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) en ActiZ (ouderenzorg), wordt gecoördineerd door IVN Natuureducatie en Nature For Health (NFH). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt hiervoor 1,8 miljoen euro beschikbaar voor de komende 2,5 jaar.
Doel en activiteiten van “Groen voor Gezondheid”
Met dit programma, geïnspireerd op het succes van de Groene GGZ, gaan de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg meer samen optrekken in het verder vergroenen van zorglocaties op zorgterreinen en in wijken (ambulante zorg).
Het programma draagt bij aan de inzet van natuur voor behandelingen, begeleiding en activiteiten voor cliënten en groen inzetten voor het versterken van de vitaliteit van zorgmedewerkers, cliënten en ervaringsdeskundigen.
Daarnaast is een belangrijk onderdeel van het programma kennisdeling en het breder delen van best practices. Met de kennis en inzichten die op worden gedaan bij pilot zorglocaties biedt het programma de mogelijkheid om meer organisaties en zorglocaties binnen de GGZ, gehandicaptenzorg en de ouderenzorg (en waar mogelijk ook de ziekenhuiszorg) te inspireren.
Positieve ervaringen
Ellen Righart, netwerkcoördinator Verslaving en Gezonde Leefstijl en Dianne de Wild, adviseur duurzame zorg, beiden van de Nederlandse ggz: “Wij zijn blij met de start van dit programma. Het brengt de positieve ervaringen van de Groene GGZ naar al onze leden én versterkt de samenwerking tussen de zorgbranches. Samen met Nature For Health en IVN Natuureducatie maken we een verschil. Uit onderzoek blijkt dat zowel bewegen als groen positief effect heeft op de mentale gezondheid van mensen. Dit project geeft nieuwe energie en brengt kennisdeling in de zorgsector naar een hoger niveau.”
Een bijdrage aan natuurinclusieve gezondheid
De financiële steun van het ministerie van VWS komt voort uit de stimuleringsgelden voor de uitvoering van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Het programma draagt ook bij aan de realisatie van natuurinclusieve gezondheid binnen het Collectief Natuurinclusief.
Samenwerking met groene voorlopers
Naast de drie zorgbranches, IVN en NFH, zijn groene voorlopers zoals de Groene GGZ, VU-Amsterdam en de Buitenpsychologen betrokken bij dit programma.