Nederlandse infrabeheerders zetten terreinen in voor biodiversiteit en natuur

Alliander, Enexis, Gasunie, KPN en TenneT zetten hun terreinen en gebouwen in voor het versterken van de natuur en de biodiversiteit. Denk aan hoogspanningsstations en transformatorhuisjes. Dat is het resultaat van het Sectorakkoord Natuurinclusieve Infrastructuur dat deze partijen ondertekenen samen met MVO Nederland, Naturalis, de Vlinderstichting, Koninklijke NLingenieurs en de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorziening. De ondertekenaars willen natuurinclusief werken de standaard maken in ontwerp en uitvoering van projecten.

Gezamenlijk bezitten de infrabeheerders een grote hoeveelheid landnatuur in Nederland. Veel van deze gebieden zijn met elkaar verbonden, wat het leefgebied voor dieren en insecten vergroot. Ondertekenaars spreken af om natuurinclusief te gaan werken. Zo maken de bedrijven binnen drie jaar ecologisch beheer tot de nieuwe norm.  Ook integreren ze positieve impact op natuur in visie en beleid. En nemen ze ecologische inrichting en natuurinclusief bouwen, ontwerpen en uitvoeren op in aanbestedingen en projecten. De ondertekening van dit akkoord is een initiatief van het Collectief Natuurinclusief.

“Een belangrijk doel van het sectorakkoord is om gezamenlijk kansen te creëren, elkaar te inspireren en kennis te delen zodat net zoals in de natuur, door de verbinding het effect groter wordt”, zegt Eveline Buter, domeinleider infrastructuur van het Collectief Natuurinclusief en directeur Witteveen+Bos.

Natuurinclusief in het landschap

Alliander, Enexis, Gasunie, KPN en TenneT investeren gezamenlijk in natuurinclusief werken. Concreet zie je dit de komende jaren terug in bijvoorbeeld kruidendaken op glasvezelhuisjes of natuurgebieden onder elektriciteitsmasten.

“Omdat de grond die we als infrabeheerders gezamenlijk beheren een netwerk vormt heeft het een grote impact op de natuur. De komende jaren investeert TenneT 160 miljard euro in de uitbreiding van het netwerk. Met dit akkoord laten we als sector zien dat we daarbij de natuur, bewoners en omgeving niet uit het oog verliezen”, zegt Marjolein de Gorter-Manhoudt, directeur Large Projects NL van TenneT.

“Natuurinclusief werken op zo’n enorm areaal is goed nieuws voor de biodiversiteit. Daarnaast heeft het praktische voordelen: bedrijven vragen bijvoorbeeld eenvoudiger gunningen aan en kunnen deze beter behouden. Ook verlagen ze hittestress en de kans op overslaande branden bij extreme droogte. Natuurinclusief werken is zowel goed voor de portemonnee als voor het welzijn van personeel”, zegt Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting.

Meer informatie

Het Sectorakkoord Natuurinclusieve Infrastructuur is mede tot stand gekomen dankzij samenwerking in Groene Netten. Dit is een coalitie waarin MVO Nederland infrabeheerders samenbrengt om te werken aan duurzame economie.





Vorige
Vorige

Intensivering vergroeningsslag van GGZ terreinen ingezet

Volgende
Volgende

Lodewijk Hoekstra van start met Groene Ambulance