Kabinet steunt Agenda Natuurinclusief 2.0
Op 1 maart stuurde Christianne van der Wal-Zeggelink, demissionair Minister voor Natuur en Stikstof, de kabinetsreactie op Agenda Natuurinclusief 2.0 naar de Tweede Kamer. In deze kamerbrief wordt aangegeven in hoeverre het kabinet de ambities en acties uit de Agenda Natuurinclusief 2.0 onderschrijft en in hoeverre vanuit het Rijk hieraan beleidsmatig wordt bijgedragen.
Al eerder onderstreepte Van der Wal in de Tweede Kamer het belang van biodiversiteit als fundament voor ons bestaan. “Natuur en biodiversiteit zorgen voor schoon water, schone lucht om in te ademen, een gezonde bodem en voldoende bestuivers voor ons voedsel. Dat vormt de basis voor een gezonde en leefbare planeet, voor het welzijn en de (geestelijke) gezondheid van mensen.” Echter geeft zij ook aan dat het niet goed gaat met de biodiversiteit in Nederland. “Gebleken is dat beschermen van de natuur zoals we dat deden niet voldoende is.”
Beweging naar een natuurinclusieve samenleving kent stevige basis
Het kabinet stelt vast dat de Agenda Natuurinclusief 2.0 erin geslaagd is om de beweging naar een natuurinclusieve samenleving verder op gang te brengen en een stevige basis te geven. Hiervoor zijn een aantal belangrijke pijlers die in de kabinetsreactie worden benadrukt:
De uitvoeringsagenda
De acties uit Agenda 1.0 zijn uitgevoerd. Voor Agenda 2.0 zijn concrete ambities en acties op tien domeinen gesteld voor de komende drie jaar, om verder te versnellen naar de natuurinclusieve samenleving in 2050. Deze richten zich op integratie en toepassing van natuur in de fysieke leefomgeving en op condities en randvoorwaarden om dit te versterken en te verbreden. Met gezamenlijke acties en kruisbestuiving tussen de domeinen laat Agenda 2.0 zien dat de integrale aanpak ‘heel natuurlijk’ werkt.
De publiek private samenwerking
Net als de ontwikkeling van Agenda 1.0 is de uitvoering ervan in publieke private samenwerking gedaan. De domeinen en het Natuurinclusief Nationaal Overleg bestaan uit publieke en private partijen. Deelproducten van de Agenda zoals het inspiratiegebied, de investeringsagenda en ‘meten en monitoren’ zijn in publiek private samenwerking gemaakt. Binnen de kaders van beleid hebben publieke en private spelers mogelijkheden en kansen verkend, en vertaald naar concrete acties. De acties vragen op hun beurt inzet van publieke en private partijen; deze onderlinge krachtenbundeling gaat helpen om natuur in beleidsvorming mee te wegen, natuurinclusiviteit in de uitvoering beter toe te passen en bestaande budgetten beter te benutten.
De kracht en acties vanuit de samenleving
De Agenda gaat uit van de positieve kracht van de natuur en vloeit voort uit een opkomende beweging in de maatschappij die het belang, de urgentie en de waarde van natuur inziet en ermee aan de slag is. Het kabinet vindt het positief dat de transitie wordt gestuwd door de koplopers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven, instellingen en overheden. Zij laten de kansen en mogelijkheden van natuurinclusief handelen zien, ze nodigen en dagen andere partijen uit om mee te doen. Tegelijkertijd kijken publieke en private partijen welke instrumenten, prikkels en innovaties nodig zijn om de beweging naar de natuurinclusieve samenleving te borgen.
Bijdrage van het Rijk aan de ontwikkeling van een natuurinclusieve samenleving
Momenteel is de bijdrage van het Rijk aan het Collectief Natuurinclusief meervoudig. Zo faciliteert zij het programmabureau en de domeinen van het Collectief. Daarnaast werkt het Rijk in co-creatie met de domeinen mee aan concrete acties uit Agenda 2.0 en schept zij condities voor een basiskwaliteit natuur.
In de kabinetsreactie lees je een aantal belangrijke programma’s en trajecten waarin het Rijk natuur onderdeel maakt van beleid en programma’s, die raakvlakken hebben met de tien domeinen uit het Collectief Natuurinclusief. Daarnaast lees je in de kamerbrief domeinspecifieke appreciatie welke kan dienen als ondersteuning of aandachtspunt bij de uitvoering van de Agenda 2.0.
Lees via onderstaande button de kabinetsreactie.