Enthousiasme voor natuurinclusieve gezondheid in de buurt

Donderdag 14 December 2023 vond het inspiratieseminar “Natuurinclusieve Gezondheid in de Buurt” plaats, met meer dan 90 deelnemers vanuit gemeenten, provincies, ministeries, gezondheidssector, kennissector, het sociale domein en maatschappelijke organisaties.

Enthousiast werden er, in het kader van de uitvoering van de Agenda Natuurinclusief 2.0, verbindingen gemaakt tussen deelnemers en geluisterd naar inspirerende voorlopers van natuurinclusieve gezondheid in de buurt.

Centraal stond de vraag wat de beste manier is om de beweging van natuurinclusieve gezondheid in de buurt te versnellen. In tijd waarin de aandacht voor gezondheid, biodiversiteit en klimaat, en de samenhangen ertussen, steeds meer in de schijnwerpers staat.

In groene gezonde wijken zijn niet alleen bewoners gezonder, maar is ook de natuur gezonder. Het verbinden van gezondheid en groen op lokaal niveau zorgt voor gezondere mensen met een gezondere leefstijl, meer sociale contacten en inclusiviteit. Investeren in de lokale natuur is dus niet alleen gezond voor de natuur en het klimaat, maar ook voor onze gezondheid.

In het seminar inspireerden gemeenten als Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Arnhem, Nijmegen en Bernheze, en provincies als Zuid-Holland en Utrecht, de deelnemers. Deze voorlopers hebben één ding gemeen, en dat is dat groen en gezondheid kennis-gedreven en organisatorisch met elkaar verbonden zijn. Zowel op politiek-bestuurlijk en beleidsmatig niveau als in de praktijk van de buurt.

Tijdens het seminar kwam een aantal nationale programma’s en regionale initiatieven aan de orde, in het bijzonder het programma Groen in en om de stad, Green Deal Gezonde en Gelukkige Steden i.o., het programma Gezonde Leefomgeving, het programma Gezonde Buurten, en de Groene Cirkel “Groene Gezonde Stad”.

Wat is nodig om natuurinclusieve gezondheid lokaal te versterken?

De bijeenkomst concludeerde dat er een aantal zaken nodig zijn om de beweging natuurinclusieve gezondheid op lokaal niveau te versterken, waaronder:

Het laagdrempelig beschikbaar maken voor met name gemeenten en lokale partners van kennis over natuurinclusieve gezondheid en van inspirerende initiatieven op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bij voorkeur via bestaande netwerken.

Het bouwen van een actief netwerk van ambassadeurs op het vlak van natuurinclusieve gezondheid in buurten. Met het inwerking treden van de Omgevingswet zijn er extra kansen om natuurinclusieve gezondheid een plaats te geven in een omgevingsvisie en omgevingsprogramma’s en het te vertalen in het omgevingsplan.

Renske Visscher en Rob Wolters, respectievelijk domeinleider en domeintrekker van het domein Gezondheid van de Agenda Natuurinclusief concludeerden aan het eind van het seminar dat de hoge opkomst, de met veel enthousiasme gepresenteerde initiatieven, en de levendige gedachtenuitwisselingen duiden op een groeiende aandacht bij gemeenten, provincies, rijk en andere organisaties voor natuurinclusieve gezondheid in buurten. In 2024 gaat de Agenda Natuurinclusief daarom actief aan de slag met de uitkomsten van het seminar, samen met een kerngroep van geïnteresseerde gemeenten, provincies en organisaties.

Het seminar vond plaats op initiatief van het domein Gezondheid van de Agenda Natuurinclusief. “Natuurinclusieve gezondheid in de buurt” is een van de prioritaire acties uit de in November 2023 gelanceerde Agenda Natuurinclusief 2.0. Het seminar werd voorbereid en geleid door Tom Keek van Veranderbureau KeekYourChange.

Vorige
Vorige

Agenda 2.0 nu ook in het engels

Volgende
Volgende

Uitnodiging: digitale inspiratieworkshop Natuurinclusieve Gezondheid in de Buurt