Basis gelegd voor nauwere samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector

Vandaag is in Amersfoort, tijdens een bijeenkomst over natuur en gezondheid, de Handreiking Nationale Parken als Katalysator voor Gezondheid gepresenteerd. Deze handreiking bevat een stappenplan voor een succesvolle en duurzame samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector voor de langere termijn. De handreiking is tot stand gekomen via een samenwerking tussen het Nationale Parken Bureau en Collectief Natuurinclusief.

Via negen heldere stappen kan een nationaal park aan de slag met als doel samenwerkingsverbanden op te zetten met de gezondheidssector (zorginstellingen en gezondheid gelieerde organisaties), het sociale domein binnen de overheid en verzekeraars. Voorbeelden van samenwerkingen kunnen zijn: jongeren aan de slag in de natuur, begeleide natuurwandelingen voor ouderen, natuurtherapie en programma’s voor kwetsbare mensen in of rond de natuur.

Verbondenheid

Iedereen heeft belang bij een gezonde leefomgeving. Wetenschappelijk is aangetoond dat gezondheid en welvaart sterk zijn verbonden met natuur en biodiversiteit. Daarbij gaat het zowel over diensten die de natuur levert zoals schoon water, frisse lucht, vruchtbare bodems en bestuivers voor ons voedsel, als over de betekenis van natuur voor onze mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast is het thema gezondheid voor de nationale parken een uitgelezen kans om de relatie met de samenleving verder te versterken. Dit is dan ook een van de doelen uit het beleidsprogramma Nationale parken 2024-2030.

Stappenplan

In Nederland werken al meerdere nationale parken aan het onderwerp natuur en gezondheid. Ze doen dit vanuit een eigen achtergrond met verschillende ambities en ideeën. In de handreiking kunnen parken onder andere lezen dat het belangrijk is te onderzoeken welk aanbod bij het park past en welke partij(en) uit de gezondheidssector hieraan wil(len) en kan/kunnen bijdragen. Als partijen elkaar hebben gevonden en hebben leren kennen, kunnen zij vanuit een gezamenlijke droom werken aan concrete doelen en haalbare stappen met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden. De afstemming met partners, zoals terreinbeherende organisaties, binnen en rondom nationale parken is daarbij een belangrijk aandachtspunt. De volledige handreiking is te vinden via deze link.

De praktijk

Nationale parken kunnen nu zelf aan de slag met de handreiking. Het Nationale Parken Bureau zal samen met het Collectief Natuurinclusief en een aantal parken ‘proefdraaien’ om de handreiking te gaan toepassen. De ervaringen worden gedeeld zodat andere parken, gezondheidsinstellingen en overheden hiervan kunnen leren. Dit gebeurt in de vorm van een leeromgeving met onder andere praktijkvoorbeelden, maar ook werkbezoeken en informatiebijeenkomsten.

Vorige
Vorige

Je kan nu de Master Duurzaam Onderwijs volgen in Leiden

Volgende
Volgende

Lancering Green Escape: mentale gezondheid van jongeren verbeteren door natuur