Ademruimte

Ademruimte is de naam van het initiatief waarin de domeinen vrijetijdseconomie, gezondheid en landbouw van het Collectief Natuurinclusief gezamenlijk werken aan meer “ademruimte”: voor betere toekomstperspectieven voor plattelandondernemers, nieuwe kansen voor de gezondheid en vrijetijdsbesteding van mensen die in steden wonen, en voor de onder druk staande natuurkernen. Een nieuw en toekomstbestendig narratief voor het platteland.

  • In de stad ligt de druk van beton en asfalt zwaar op de schouders van de inwoners. Elke dag voelen ze de krapte van de straten, het gebrek aan groen, en de drukte van het moderne leven. Mensen kampen met stress, gebrek aan schone lucht en met een steeds hetere woon- en werkomgeving. Er is een groeiend verlangen, een verlangen naar meer. Meer groen. Meer ruimte. Meer ademruimte.

    We gaan actief op zoek naar meer ademruimte. Tijdens weekenden en in de vakantieperiodes zoeken we in grote aantallen de natuurgebieden op. Kwetsbare gebieden die steeds drukker worden.

    Op het platteland worstelen plattelandsondernemers met hun eigen uitdagingen.  De druk op landbouwers om te intensiveren wordt steeds groter. De maatschappelijk kritiek groeit navenant. Te midden van deze strijd verlangen steeds meer ondernemers naar een andere weg. Een weg die meer in harmonie is met de natuur en de gemeenschap; een benadering die meer ademruimte geeft. De plattelandsondernemer als hoeder van het landschap: voor de regio én voor de stad en haar inwoners.

  • Het verlangen naar ademruimte brengt deze twee werelden samen. We creëren een band tussen stad en platteland. We ontsluiten het landelijk gebied en maken het meer beleefbaar, zodat er volop gewandeld, gefietst en gevaren kan worden. Vanuit de drukte van de stad gaan we op zoek naar rust en ontspanning in de natuur op het platteland. Naar velden en boerderijen, waar we de schoonheid van het platteland ontdekken en de verbondenheid met de natuur voelen. Waar we de waarde van lokale producten opnieuw ontdekken. Waar we onszelf weer vinden, en daarmee werken aan ons welzijn en onze gezondheid.

  • Steeds meer plattelandsondernemers (h)erkennen de recreatieve en gezondheidswaarde van het platteland.  Ze creëren nieuwe bestaansmodellen op het raakvlak van landbouw, vrijetijdseconomie en gezondheid. Ze dragen daarmee bij aan de gezondheid van inwoners én aan de toekomst van hun bedrijf.

  • Langzaam maar zeker groeien stad en platteland naar elkaar toe. De inwoners vinden rust en ontspanning in de natuur op het platteland, vinden een plaats om te werken aan hun gezondheid en eten veel meer lokaal voedsel uit de directe omgeving. De plattelandsondernemers ervaren een nieuwe waardering  voor hun rol als hoeders van het landschap en als aanbieders van producten en diensten waarna een sterk groeiende maatschappelijke vraag is.  

    Terwijl stad en platteland naar elkaar toegroeien, neemt door de grotere openstelling van het landelijk gebied de overdruk op natuurgebieden af. De natuur krijgt daar meer ademruimte.

    Gezamenlijk wordt gewerkt aan het creëren van een gezond en toegankelijk  landelijk gebied, waarin stad en platteland elkaar ademruimte geven.

Ambitie

De ambitie is een toegankelijk en gezond landelijk gebied, waar plattelandsondernemers nieuwe of aanvullende bestaansmodellen op het raakvlak van landbouw, vrijetijdseconomie en gezondheid creëren, waar stedelingen ruimte vinden om in contact met de natuur te zijn, en waarbij de druk op natuurkernen afneemt.

Vanuit de drukte van de stad gaan we op zoek naar rust en ontspanning in de natuur op het platteland. Naar velden en boerderijen, waar we de schoonheid van het platteland ontdekken en de verbondenheid met de natuur voelen. Waar we de waarde van lokale producten opnieuw ontdekken. Waar we onszelf weer vinden, en daarmee werken aan ons welzijn en onze gezondheid. We werken daarmee ook aan het verminderen van de druk op natuurkernen, en geven zo weer ruimte aan kwetsbare natuur.

Contact

Wil je meedenken of bijdragen aan Ademruimte? Neem contact met ons op.